Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šesté

10. 8. 2013

Sluší se k narozeninám blahopřát. A protože právě dnes má šesté narozeniny tento můj drobeček v internetovém moři, dám mu k nim něco sebereflexe.

Začátky byly tolik jiné než dnešní podoba. Černý design, zcela jiné rubriky v menu, zcela jiný obsah. Pokud básně, tak veršované, pokud próza, tak s dějem, případně úvaha. Postupně začalo poezie přibývat a prózy se krátit. Forma se rozvolňovala, přibývalo lyriky, náměty přestaly být fantasy a začaly být skutečně fantazií v pravém slova smyslu, reflektovanou realitou, obrazem světa v duši a oku.

Došlo to tak daleko, že ani dnešní rubriky v menu dávající dost velkou volnost od škatulek, mi nestačí na zachycení subtilně neurčitelných příspěvků volné formy a ještě volnějšího obsahu, často nedaleko surrealismu (surrealité se snad neurazí), přesto však až příliš s realitou svázané. Vzlet literatury nikdy nedojde nad rámec světa, který se ve své karikované zmenšenině nachází v hlavě autora.

Komentářů zde nikdy nebylo příliš a pokud ano, většinou nebyly nijak zvlášť přínosné. Autorská sebereflexe je u mě bez časového odstupu nemožná, tedy nedokážu ani přibližně určit, jestli se jedná o něco alespoň trochu kvalitního či o úplný odpad. Na literární hledisku mi už ale před nějakou dobu přestalo záležet, protože jak píše Josef Čapek, spisovatel nepíše, protože má inspiraci nebo něco takového, ale z životní nutnosti.

Tedy krásné narozeniny. A pokud vám připadá podivné přát něco takového webu, pak dovolte, abych si je popřála alespoň sama sobě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

blahopřeji

(Element (Roman), 25. 8. 2013 10:28)

po letech, co jsme se neviděli, nepsali si, jsem chytl nějakou nostalgickou notu, zapátral a znovunalezl tvůj blog. Znám z vlastní zkušenosti, jak rubriky mizí a žánry se mění a mísí v cosi neurčitého. Občas nastane krize, jindy zmatení a nejistota v dalším kroku. Ale je to běh na dlouhou trať, že? Asi ani.
Přeji také všechno nejlepší :)

Přání

(PAS, 20. 8. 2013 17:46)

Ať se vám oběma na světě líbí, ať vás mají lidé rádi, ať vás rádi čtou, ať jste spokojení a šťastní, ať máte dost sil i energie, ať rostete jenom do krásy, ať... - ať je všechno jak si přeješ, milá autorko. I tohle Tvoje narozeninové dítě...
Upřímně a s úctou,
PAS