Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledový květ

21. 9. 2012

Krása rozkvetla ledovým květem. Bere dech. Uvádí v úžas. Odvane pryč všechna slova, která se jí pokoušejí vystihnout.

Při dotyku ale znehybňuje prsty. Chlad bez života, tvrdá ledová krusta. Nelze zničit. Nestárne. Nemění svou dokonalost. Neumírá, nevadne.

Toužíme po ní a prahneme po tom spatřit ji. Žijeme pro ni, dýcháme kvůli ní. Jen proto, aby jediným dotykem všechno kouzlo zmizelo, protože všechno, co je navždy dokonalé, je bez života, věčné a proto bezcenné, vždy přístupné. Je stále stejně úchvatná, lacině úchvatná ve své nelidské nádheře. Je mrazivá, nenávidí. Vysmívá se. Nemohla rozkvétat, nebude moci uvadat. Nezničitelná a věčná, zabíjející po jednom celé lidské pokolení začínaje u těch, kteří se jí kdy dotkli.

Krása rozkvetla ledovým květem. A bude rozkvétat stále, pro každého znovu, aby mohla brát dech, uvádět v úžas a odvanout pryč všechna slova, která by se jí kdy pokoušela vystihnout. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Teď mi ale nepěkně vykrádáš můj obrázek dokonalosti

(Prox, 21. 9. 2012 23:24)

..'styď se' ale asi nebude na místě, viď? :-)

Re.:

(Elfairy, 23. 9. 2012 19:04)

Prox: Tvůj obrázek, ano, pravda, to už je sice pár let, ale i přes odlišný jazyk je poselství totéž. Ale kdybys mi ho nepřipomněla, tak bych si tyhle dva kousky spolu vůbec nespojila, i když základní myšlenku mají opravdu úplně stejnou... ale nestydím se za to! :-)

Nymonyrya: Ano, to znám. Myšlenka, že není nic nej, že je vždycky jít kam dál, že dokonalost jako konečný stav neexistuje. Hnát se za přeludem, který se vždycky o něco posune, stejně jako když Achilles nedohoní želvu, to je ale myšlenka podobně děsivá jako absurdní. Což je vlastně to, co má tenhle krátký textík říct.

Dokonalosť

(Nymonyrya, 22. 9. 2012 15:26)

Pri čítaní prvých dvoch odstavcov sa mi zjavil v mysli krásny obraz, ale silne ho narúšala myšlienka, že predsa nemôže byť dostatočne krásny, že musí byť niečo dokonalejšie, čo je ďaleko za mojou predstavivosťou. Ale možno je to len moja chyba, v konečnom dôsledku jediná nedokonalosť bola myšlienka na "dokonalejšiu dokonalosť".