Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika... na Balkáně?

30. 10. 2008

 Až pojedete do libovolné větší cizí země a pokusíte se čirou náhodou otestovat zeměpisné znalosti tamějších obyvatel, možná budete překvapeni. Francouzy počínaje a Američany konče, vás na místo našich drahých Čech pošlou do Jugoslávie nebo jinam na Balkán, do Československa a na další zajímavá místa. Při troše štěstí si možná vzpomenou na Havla nebo Dvořáka, ale to jen u vzdělanějších a světaznalejších jedinců. A my – ti, kterým vtloukají do hlav polohu jednotlivých států USA, - se nestačíme divit.

 Čím to je, že Česká republika i přes svoje slavné osobnosti, rekordy a další zásluhy, se netěší všeobecnému zájmu pozornosti ani natolik, že svět ví, kde se nachází? Možná to bude tím, že tento stát, tak maličký v srdci Evropy, nemá dostatečnou moc a velikost, aby se s ním někdo zabýval. Všichni sledují prezidentské volby v USA, všichni vědí, že ve Francii existuje jakýsi Sarkozy a že Británii vládne královna, ale kdopak by se zajímal o tak maličkou figurku na světové šachovnici, jakou je třeba Klaus? Ne, velmocím stačí vědět pouze o nich samých a zbytek světa nestojí za řeč.

 Úloha těch malých oproti velkým byla vždycky problematická. Malí se cítili opovrhovaní, ovládaní nebo jinak znevýhodňovaní, a tak se můžeme cítit i my dnes. Proč se mám učit o tom, jak probíhají volby támhle a tuhle, když se o nás a naše volby nikdo nezajímá? Už z principu vzdoru nás může tato myšlenka napadnout. A je to myšlenka oprávněná, nicméně námi nezaviněná a pochopitelná. Když je někdo velký, nemívá ve zvyku se zabývat malými věcmi, tak to fungovalo vždy a fungovat bude i nadále.

 Co nám tedy zbývá? Pravděpodobně nic jiného, než se na tento prostý fakt dívat s humorem a přijmout naši Českou republiku takovou, jaká je, i na Balkáně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Samo:-)

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 9. 11. 2008 11:26)

A u nás se to řeší tím, že se pitváme v ČR, protože se v těch našich pár kilometrech čtverečních nic lepšího nevyskytuje a navíc se ještě učíme o okolí. Něco jako antizlatá antistřední anticesta:-D
To jsem ráda, Del, že se shodnem. Díky:-)

jojo

(delancey, 6. 11. 2008 17:03)

přesně to s těmi volbami jsem si pomyslela když jsem poslouchala jedno nejmenované rádio o volbách příštího amerického prezidenta. tragické.

vydrala jsi mi to z úst! :)

Souhlas!

(Annie, 4. 11. 2008 19:14)

Vzpomínáš na geomorfologický rozbor ČR s Kakeškou? To by se amíci museli zbláznit:-D Myslím, že by stačilo i vyjmenovat všechny větší řeky, národní parky nebo větší města a centra průmyslu. Když jsi v malé zemi, máš toho míň na učení - a buď se v tom můžeš pitvat do nejmenších kousíčků, nebo se učit o okolí;-)

Nadpisy jsou na nic!

(Elfairy/Viki/np prostě autor, 4. 11. 2008 18:03)

Díky!
Asi je fakt Slovensko ještě neznámější než ČR. Popřípadě jsme hledaní ještě pod Československem:-) Jo, to je pravda, že mi se o těch velkých mocnostech učímejak blázni a oni si válí šunky a když se učí, tak o sobě. Je to zkrátka tak trochu nefér...

Ano, proste nadpis

(Nymonyrya, 1. 11. 2008 19:38)

A to je ešte Česká republika v porovnaní s nami, Slovenskom veľká, a známa. Myslím, že nás by už nejaký američan na mape ani nenašiel.
Ale ináč to nie je teda nič moc, že my sme nútený sa o nich učiť, a oni o nás ani nevedia.

Jednoduché a geniální

(Proxim, 30. 10. 2008 19:27)

Názor čtenáře vyjádřen v nadpisu komntáře;-)