Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čestné uznání? Dali jste málo!

21. 4. 2008

  Ve středu 9.4. 2008 se vydala z Příbrami devítičlenná skupina v autech mířící do Brandýsa nad Labem. Tři vynervovaní soutěžící se v doprovodu rodičů a učitelek vydali účastnit se krajského kola celostátní soutěže ve hře na smyčcové nástroje. Přestože všichni podali velmi dobrý výkon, obdrželi dvě čestná uznání a jedno třetí místo, zatímco se jejich vrstevníci, kteří hráli stejně nebo ještě hůře, umístili lépe. Jak to?

  Toto krajské kolo se od předchozích ročníků lišilo nejen složením poroty. Hudební producentka, violoncellista, violista a houslisté posuzovali hru na všechny smyčcové nástroje, navzdory tomu, že hru na housle violoncellista prostě posoudit nemůže. Po prvních čtyřech kategoriích houslí vystoupily violy, cella a kontrabasy a až po nich pokračovaly zbylé houslové kategorie a koncertantní obsazení. O tom, zda soutěžící na prvních místech postoupí do kola celostátního, bude rozhodovat ministerstvo. Jak? Pochybuji, že páni ministři drželi kdy housle v ruce. Navíc výkon soutěžících ani neslyšeli. Jek je to tedy možné?

  Několik pedagogů nespravedlivě umístěných soutěžících se dokonce chystalo podat stížnost a sabotovat příští ročník. „Se soutěžemi jsem skončila. Na co je tři čtvrtě roku dřít a pak si přijet pro čestné uznání? Tohle člověka jenom otráví!“ prohlásila například jedna z učitelek. Nespravedlivá porota znechutila soutěžící neznámých jmen i hudebních škol, jejichž ředitelé nebyli dobrými přáteli porotců. Ti se umístili na třetích místech nebo obdrželi čestná uznání. Otázkou zůstává, zda tato porota bude o soutěžících rozhodovat i v dalších letech, tedy jestli má cenu pro obyčejné smrtelníky bez známostí se této soutěže zúčastnit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-)

(Viki, 21. 4. 2008 16:13)

Já už jsem se s tím celkem v pohodě srovnala, třetí jsem byla pokaždý, tak mi to ani moc nevadí:-) Jen ta holka, co byla přede mnou hrála hůř než já...

Mrzí

(Hanka, 21. 4. 2008 14:55)

To mě moc mrzí!