Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co mi vadí na písemném i ústním projevu okolí?

1. 10. 2008

„Wítejte na mém blogíííííííísku, budu mocinky láááda, když necháte komííík, plsky!“

Vážení, zamyslete se nad sebou! Komenský a Hus by se otáčeli v hrobě, navzdory tomu, že po Husovi žádné kosti nezbyly. Ačkoli proč vlastně? Nejspíš ani nepoznali, že se jedná o češtinu. Jejich kosti tedy mohou v klidu spočinout. Ale my ne. Epidemie, říkající si nespisovná čeština zasahuje do mnohých sfér naší společnosti. A mnohdy má i rodilý mluvčí problémy s přeluštěním těchto písemných výlevů.

„Nechci mluvit spisovně.“ Prosím, to chápu. „Chci mluvit nespisovně.“ Dobře, mluv si. Netrvám na tom, že tomu musím rozumět, nicméně alespoň pochopit by to posluchač nebo čtenář měl. Narážím tím na tzv. „in“ úpravy textů, kdy místo klasického jednoduchého „v“ vidíme buď „f“ a nebo tak ošklivě zcizené „w“ dvojité. H za každou souhláskou budiž nám povinností a „q“ namísto „k“ taktéž. Samohlásky libovolně prodloužené a zkracované, slova komolená, natahovaná na skřipec a mučená, to je jazyk, se kterým se můžeme setkat. Naštěstí tyto úpravy se nevztahují na text mluvený, protože pak bychom byli vystaveni riziku efektu Babylonské věže, kdy mluvili všichni stejným jazykem a přesto si nerozuměli.

Národní obrozenci by se cítili jako za svých časů, snad jen že by mohli brojit ne proti němčině, ale proti „modernizaci“ jazyka. Neříkám, že určitý posun dopředu není nutný, avšak to, co se děje při úpravách v tzv. jazyce teenagerů, je neuvěřitelné. Běžně pohybující se člověk ve světě roštěnek a týpků, kaleb největších a cool pecek, by z toho zblbnul.

Možná, že s tím nemůžeme nic dělat. Možná, že se nám dělá zle, když vidíme, jak mladá generace przní náš rodný jazyk. Možná je nám to úplně fuk. Možná se na tom sami podílíme. Ale přiznejme si, zda to není krok dozadu. Mějme alespoň trochu úcty k našim předkům, kteří nám češtinu vybojovali!

Jazyková revoluce je na cestě, ať chceme, nebo ne. Až čas ukáže, jestli začne za čas požírat své děti tak, jako to udělala revoluce Velká francouzská. A než se tak stane, užívejme si, že rozumíme tomu, co lidé okolo nás říkají.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-D

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 12. 10. 2008 12:41)

To je pravda, že jsi měla, Proxim, první asociaci. Nicméně každý mohl psát, na jaké téma chtěl, tak co?
Dobrý slovní obrat!:-D
Určitě to cenu má, Manticore, nikdy neříkej nikdy, já nikdy nebyla v kraji na olympiádě z češtiny (jo, potřebovala bys asi spíš bio nebo chem, viď...)!

Nadpis

(Proxim, 8. 10. 2008 23:01)

To mi povídej, nevím, jestli mě to napadlo první, ale měla jsem první asociaci! Jenže pak přijde Viki, napíše na to téma sloh a ostatní si můžou... jít založit blogíííísek.

no jo pořád...

(manticore, 8. 10. 2008 18:09)

že já blbec psala na stejný téma... to mě mohlo napadnout, že to nemá cenu :-)

Uf uf

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 6. 10. 2008 20:35)

Jsem ráda, Elw, že se mnou souhlasíš a díky za krásný diplom! Ethiena nadchl!
Aneta: To je zase kravina:-D

www.girldom93.blog.cz

(Aneta SB, 6. 10. 2008 20:32)

Tvůj blog je něco tak krásného.Tvůj blog je jeden z nejlepších.Nechápu a nemám ráda ty co tvůj blog nemají rády tak jako já.Miluju tvůj blog a budu se snažit ho neopustit a taky ho neopustím.
Pošli to všem svým sb mě taky jestli chceš a krásným blogům taky i když nejsou tvoje sb.Pokud jich pošleš víc jak 9 a 9 se ti vrátí.Pokud to pošleš příjde tvoje tajná láska a dá ti pusu.Pokud to nepošleš nic ti nedá a nakope ti prdel.Posílej do 5 minut od přečtení

diplom za 1. bleskovku

(|ELiwnes, 6. 10. 2008 20:00)

Kvetha!Máš u mě diplom za 1.bleskovku tak si ho kdyžtak vyzvedni.NEbo se na něj jenom podívej.

Nadpis prostě nadpis

(Elwines, 6. 10. 2008 17:57)

No to je šílený i když jsem teenager tak takhle nemluvím protože je to strašný :)

Radši NADPIS

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 6. 10. 2008 17:20)

Jo, jména SB jsou naprosto katastréfální. Ta stovka srdíček tam... FUJ!!!!!
Dala jsem tohle přečíst mámě a hádejte, co pravila po první větě? Tohle: "Co to je? Já tomu nerozumim!!"
Tak vidíte, jazyková bariéra už se tvoří... cha cha cha *zlověstně se chcechtá a cení zuby*

nAdPíííííííííííseQ - nebo - NADPIS

(Pal Dragonees, 5. 10. 2008 17:46)

A víte, že někteří si dávají ještě takovéhle přezdívky? Takové "spisovné"?
třeba já bych byla v téhle "řeči":
pAlINqa DrAGonéésS - THwééé eSbééééééénko, co THě MocINQy LoWííísQUje...
Z toho se mi fakt dělá špatně, když tohle vidím... :))

Nadpis je nadpisom zvaný

(Nymonyrya, 2. 10. 2008 21:03)

Okrem slov obsahujúcich neprirodzene a ešte aj v hojnom počte "w" "q" a podobne sa veľmi zle číta aj keď niekto píše veľké písmená kde sa mu chce.
"AWojTe A wItaJTe nA MoJOm BlOgÍŠku" sa skutočne výborne číta. Minule som tak našla písaný celý siahodlhý článok, nechápem, že to niekto zvláda čítať, ja to proste neviem, kým rozlúštim čo jedným slovom dotyčný myslel inde by som už mala prečítaný celý článok (hmm... krása, blogové tajné šifry).
Čiste spisovne skutočne nehovorí takmer nikto, hovorová reč je vcelku normálny prejav, lebo je na rozdiel od tohto zrozumiteľná.
Komenský a Hus... u nás to bude najskôr Štúr, by sa asi vážne obracali v hrobe (nie, že by som mala Štúra nejak rada, ale až tak zlí k nemu zase byť nemôžme :) )

Odstřel? Kohopak odstřelit?

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 2. 10. 2008 18:49)

Plně spisovně samozřejmě nemluví nikdo, ale aspoň hovorově by se mluvit mohlo! Tak jako Pal:-) Myslím, že toto je věc, na které se shodnem.
A díky za hodnotné komentáře!

Na odstřel

(Proxim, 1. 10. 2008 19:55)

Aj, chybka se vloudila;-)

Proxim

(Na odpis!, 1. 10. 2008 19:53)

Kdo mluví dneska plně spisovně, je individuum. Nicméně, autory takhle zmrvených textů mám za individua ještě větší.

Nadpis, podpis, výpis, zápis...

(Pal Dragonees, 1. 10. 2008 18:58)

Já tohle taky nesnáším.... já nemluvím nějak spisovně, používám tzv. hovorovou češtinu". Vždyť jsem taky z podkrknonoší :o)... jinak máš u ně diplom!