Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledá se laťka. Zn.: Nízko

25. 10. 2010

                Jen málo hrozeb se stalo tak zprofanovanými a dlouhodobými jako státní maturita. Už před několika lety bylo vyhrožováno studentům, že zrovna oni mají tu čest propadnout u nových maturit. Takhle se děsilo několik generací. Letos to však vypadá, že se černý mrak konečně mění v pravou a nefalšovanou bouřku.

                Nicméně pro studenty gymnázií jsou státní maturity očekávaným ulehčením. Pravda, musíme maturovat z pěti předmětů, což se nedá označit za změnu zrovna příjemnou, ale na druhou stranu se nám povedlo toto pravidlo poměrně úspěšně obejít. A dál už si jen oddychneme – konečně nastane alespoň částečná spravedlnost, nikde se nebude moct maturita rozdávat zadarmo. Konečně přišla nějaká výhoda toho, že jsme museli celé čtyři roky dřít víc než ostatní. Vynahradíme si to alespoň u maturity.

                Vypadá to, že zkouška z cizího jazyka přestane zase jednou po letech testovat něco jiného než kvalitu paměti. Prověří totiž znalost jazyka o mnoho lépe než její školní protějšek. I když právě na maturitu z jazyků si učitelé stěžují snad nejvíc a prohlašují, že „každému, kdo půjde kolem školy, můžu dát papír i razítko“. Jinak je tomu ale u maturity z češtiny, jejíž koncept se mi líbí snad nejvíc. Vyzdvihuje schopnost obecné převést do konkrétního příkladu a konkrétní naopak zobecnit. Navíc podporuje četbu a pro toho, kdo skutečně čte, a to nejen stručný přehled děje na internetu, nese řadu výhod.

                Co se týče dvou rozdílných úrovní zkoušky u společné části maturity, pro náš ročník určitě nemají význam. Možná za pár let, až se vysoké školy vyjádří a třeba i usnesou na nějaké té výhodě pro maturanty s vyšší úrovní, nějaký ten význam mít budou. Ale teď? Udělat vyšší úroveň maturity můžu tak maximálně pro svůj dobrý pocit. A kdo mi řekne, jestli je víc trojka na vyšší úrovni nebo dvojka na nižší? A proč by mě to vlastně mělo zajímat? Pro spravedlnost zde bylo uděláno dost, ale dovedení do důsledků poněkud chybí.

                Největší kritiky se nejspíš dočká systém hodnocení. Monopol na objektivitu byl zrušen kvůli nedostatku peněz, a tak bude například slohy opravovat vždy jen jeden učitel. Navíc práce nesmí opustit budovu školy, takže se nejspíš počítá s tím, že v každé škole mají nějaké příhodné prostory na spaní a dost velkou zásobu spacáků pro všechny češtináře a učitele jazyků, kteří budou muset nejen při maturitní generálce opravit všechny své slohy za týden.

                Celkově je můj názor na státní maturity určitě pozitivní. Úroveň je nastavená okouzlujícím způsobem nízko, snad až tak, že ji budeme možná mít sklon trochu podceňovat. Snad by ona laťka měla být nastavena výš, aby se zkouška dospělosti zbavila onoho zprofanovaného „maturitu má přece každý“. Možná že by neškodilo, kdybychom proseli středoškoláky trochu hustším sítem. Ale možná že ze mě mluví pouhá škodolibost a závist člověka, který strávil téměř polovinu svého života na gymnáziu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maturita

(Nymonyrya, 9. 1. 2011 12:20)

Vy maturujete z 5 predmetov? My máme len dva povinné (sj, aj) a dva povinne voliteľné.
Ja maturujem nakoniec až budúci rok, dalo by sa povedať, že moje názory sa silne nezhodovali s názormi (v tomto prípade) vyššej moci (pokiaľ sa nezhodou dá nazvať keď jediná donesiem správne vyriešený príklad a dostanem z neho 0 percent lebo nebol vyriešený podľa jej postupu ale čiste logicky).
V každom prípade, plne s tebou súhlasím v tom, že úroveň je nastavená dosť nízko- už len fakt, že všetko čo treba vedieť na maturu z fyziky sa dá ľahko zhrnúť do deviatich strán hovorí za všetko... deväť strán po piatich rokoch fyziky- brilantné.

Re: Maturita

(Elfairy, 16. 1. 2011 18:36)

Maturujeme z pěti, ale naštěstí můžeme dvakrát z jednoho - tedy třeba angličtinu školně i státně. Takže de facto maturujeme ze čtyř. Nojo, bordel kolem státní maturity je velký.
Nojo, myslet logicky, to je ve škole hodně velký handicap. A ještě když se to neshoduje, jak ty říkáš, s vyšší mocí... tak alespoň máš rok navíc, já bych ho klidně brala.
Devět stránek! Tak to máš docela jednoduché. I když teda maturovat z fyziky... nechtěla bych. Ale to už záleží na vkusu :-)

Re: Re: Maturita

(Nymonyrya, 20. 1. 2011 13:04)

Ja chcem ísť fyziku ďalej študovať, teda presnejšie zrejme teoretickú fyziku :). Z toho roku navyše nie som práve nadšená, už som sa tešila konečne na vysokú.
Myslieť logicky a ešte k tomu mať prípadne na veci vlastný názor, to je v škole obdoba samovraždy.

Maturity

(Karel, 26. 10. 2010 14:00)

Koukám, že tě maturity docela berou:-) No jak by ne, když budeš maturovat. No a jestli jsou maturity z jazyků udělané dobře, tak to je jen dobře. Bůhví, třeba se ve školství blýská na lepší časy, rád bych tomu věřil. Taky jsem slyšel, že VŠ by se měly rozvrstvit do praktickejch, vzdělávacích a výzkumnejch. Jo, to by taky nebyl krok špatnym směrem.

Re: Maturity

(Elfairy, 26. 10. 2010 19:04)

No, to víš, pro mě je to aktuální. Kdybych měla po promoci, byly by mi celkem ukradené :-)
Na lepší časy se určitě neblýská, jen u té maturity je celkem dobrý pokus v těch jazycích, ale vzdělání jako takové je pořád tragédie (až na světlé výjimy, samozřejmě). A to rozdělení VŠ by bylo skvělý! Tak doufejme, že se blýská.