Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedna sklenička, dvě generace, pět rozdílů

26. 10. 2010

            „Pamatujte si, že alkohol nic neřeší, pouze vám zničí nervové buňky a bude vám tak akorát špatně. Takže, nepijte ho, stejně na to nejste dost staří!“  Právě končí přednáška pro deváté ročníky základních škol. Vžijme se do situace – přednášející odchází spokojen se svým výkonem, před ním sedí tak šedesát až devadesát teenagerů se všemi svými problémy dospívání. Ani jeden z nich se nepřihlásil, když padla otázka, jestli snad alkohol nekonzumují. Jen pár rukou se váhavě zvedlo, když se ptal, zda ho už někdy ochutnali.

            Jakmile těchto pár desítek našich smyšlených náctiletých opustí učebnu, na školu už ani nepomyslí. Někteří rovnou zapadnou do hospody za rohem, jiní si dohodnou termín, kdy se sejdou večer na pařbě. Třetí skupina se vydá do nejbližší večerky, kde si koupí několik lahváčů a ti zbylí jdou domů a vytáhnou ze skříně pár lahvinek. Výsledky vzdělávání a prevence proti alkoholu máme na dlani.

            Teď se podívejme do světa dospělých. Parta třicátníků až čtyřicátníků se po práci sebere a jde na skleničku, na pivo nebo na panáka, případně si ve večerce za rohem koupí několik lahváčů. Někteří jdou domů, kde na ně nějaká ta lahvinka také čeká. Najděte pět rozdílů.

            Zatímco u prvního případu jsme se pohoršovali, druhý nám přijde naprosto normální. Přitom první nedělají nic jiného než druzí, pouze je napodobují. Dospělí nadšeně souhlasí s prevencí proti alkoholismu pro náctileté a přitom zapomínají, že slova povzbuzují, příklady táhnou. Mladší generace se chce učinit starší a vidí k tomu snadnou cestu. Proto můžeme dál naprosto neškodně dávat peníze na prevenci proti alkoholu a platit odborníky na danou tematiku a nemusíme se bát, že by snad naše investice měla nějaké výsledky. Tyto programy jsou totiž pro alkohol naprosto neškodné. Tedy alespoň do té doby, co budeme po práci dál chodit na skleničku. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

-

(Nymonyrya, 9. 1. 2011 12:37)

Najlepšie na tých prednáškach býva, že nikto sa tam vlastne nedozvie nič nové. Deto to isté ako prednášky o tom, že fajčenie škodí zdraviu- povedia, že spôsobuje rakovinu a ukážu ti dva rontgeny pľúc, na jednom bezchybný orgán dýchacej sústavy nefajčiara, na druhom fajčiara. Jediná chybička na kráse toho všetkého je fakt, že to snáď každý fajčiar už dávno vie a napriek tomu fajčí ďalej, tak aký to má celé zmysel?

Re: -

(Elfairy, 16. 1. 2011 18:33)

Úplně stejný jako přednášky o alkoholu. Naprosto žádný! Ale je pravda, že ty snímky plic se vyskytují strašně často, snad ve všech takových přednáškách :-D Čím to asi bude...