Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slang

30. 9. 2007
Slang-to je prostě nezaměnitelná součást naší mluvy, našeho vyjadřování a naší osobnosti. Když chce někdo být originální, používá neklasický slovník, kterému sice všichni rozumí, ale je to originální, nápadité a neotřelé. Všichni známe sousloví doprava-doleva, ale když jsem slyšela dotaz zda nepojede městskou dolevou, naprosto mě to dostalo. Proč však? Protože to, i přes známost tohoto výroku, nikdo nebo skoro nikdo nepoužívá.
Když o někom řeknu, že jde na Ježkárnu, je to sice hezké, ale nikdo nepochopí, co to má znamenat. Biologická fakulta? Pajda(pedagogická fakulta-nojo, slang, ale tentokrát všeobecně známý) a nějaký přírodovědný obor? Těžko říct. Pochybuji ale, že by někoho z vás napadlo, že se nejedná o nic přírodovědného, ale o Jazzovou konzervatoř. Takže i slang by měl mít své meze a to z prostého důvodu-aby nám bylo rozumět.
Vlastně každý z nás mluví nějakým svým slangem, ať už osobním, rodinným nebo jiným. Zatímco některé výrazy, jako třeba ona městská doleva, jsou naprosto pochopitelné, těžko byste hledali jakoukoli souvistlost na to, když na vás náhle někdo vybafne: "Šestá doba ledová!" Asi bychom si zaťukali na čelo všichni. Jde však opět o slang. Tento výraz vznikl na základě jedné příhody při učení biologie. Kdo však může tušit, kdy a jak jsme se učily biologii?
"Nemáš vymoženost? Já jsem ji nechala doma, protože Kajak mě furt okludoval..." Známe to že? Když nerozumíme slovo, je nám trošku trapně, ale musíme připustit, že tento slang je bezvadným krycím prostředkem. Nechceme, aby se vědělo, že mluvíme o strašlivě nevkusné ředitelce-nazveme ji Růžová Ropuška, zkratkou RR a koho napadne o koho se jedná? To už ale není slang. To jsou krycí manévry, přezdívky... no zkrátka jsme agenti 007!
Slang rozhodně používejte! Je to zajímavé a bezesporu nám to dodá na zajímavosti. Ale bacha, nic se nemá přehánět. Takže s Mírou! Bez Míry to je totiž něco jako cozí jazyk. Tím však můžeme hovořit a machrovat s ním. Tak hezké machrování a užívejte si tohoto zpestření našeho jinak strašně nudného jazyka!
"Vypočítej se na to a nepočítej to, vždyť je to na úspěšnou kariéru, takže šestá doba ledová!"
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář