Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedm šperků

6. 12. 2007
Joan (oslovována Jon) se dostala společně se svou kamarádkou Lucy na všeobecně vzdělávací konzervatoř, v podstatě nejvyhlášenější školu v okolí. Je to velmi stará budova, která je až neuvěřitelně rozlehlá a Lucy, která přímo zbožňuje záhady, nepochybuje, že je plná tajných chodeb a dveří vedoucích kamsi do neznáma. Zvláštností školy je, že dovoluje jednoho domácího mazlíčka pro každého studenta, a tak Jon neváhá přibírá s sebou svého milovaného psa Harryho.
Cesta vlakem do školy je spíše seznamovacím začátkem pro všechny studenty. Právě tady se obě seznámí s Mary, která se dostala na školu také. Zatímco ona hraje na hoboj, Lucy hraje na flétnu a Jon je houstlistka. Po cestě vlakem se skrz Harryho seznámí s Thomasem (oslovovaným Tom), který už má první ročník konzervatoře za sebou. Následně proběhne seznámení i chlapcem Timothym (oslovovaným Tim), čímž vznikne parta, která dominuje celému příběhu.
Školní rok začíná normálně. Příběh je protkáván klasickými školními zápletkami, průšvihy a nespravedlivými učiteli, nepřátelskými studenty, kterým kraluje William (oslovovaný Will) z druhého ročníku.
Změna nastane až s geniláním nápadam vloupat se na školní půdu. To se celé partě nakonec podaří a ohromně se jim na půdě zalíbí a to až do dne, kdy jsou málem chyceni uklízečkou. Ale ten den se stane výročním. Když se Mary schovává do rohu, aby unikla pohledu uklízečky, najde stříbrný šperk s čirým kamenem uprostřed. Je přikryt vrstvou prachu a špíny, ale sám o sobě je až obdivuhodně lesklý a čistý.
Po zjištění, že tento šperk dává Mary neuvěřitelnou moc a to tu, že jí splní v podstatě každé přání, a že nikdo jiný ho nedokáže použít, se vydávají opět na půdu hledat dál, jestli tam něco ještě není ukryto. Nacházejí starý a zažloutlý papír, na kterém stojí zašifrovaný návod k dalšímu šperku.
Nacházení šperků prolíná celým školním příběhem. Jsou ukryty po celé škole, v úkrytech ve zdi, pod podlahou, v tajných policích a podobně. Postupně jich objeví dalších šest, z čehož čtyři dokáží každý z nich využít, takže celá parta získá netušené schopnosti a možnosti. Šperky však nejsou stejné, každý má jiný kámen. První je čirý (Mary), druhý rudý (Tom), třetí žlutý, čtvrtý fialový (Lucy), pátý modrý (Jon), šestý zelený (Tim) a sedmý černý.
Při nalezení sedmého-černého šperku najdou návod, jak projít jakousi Bránou, která se má skrývat kdesi vpodzemí pod školou. Po čase vchod do podzemí skutečně najdou a po dlouhém bloudění dorazí k bráně, ve které se nachází sedm otvorů. Po vložení všech šperků od prvního, do posledního, v pořadí, ve kterém je našli, se Brána otvírá do čarodějného světa.
Zde je ale nutnost se se šperky rozloučit, protože jsou právoplatným majetkem čarodějů a kouzelníků. Avšak hlavní hrdinové nejsou ochuzeni o své výjimečné schopnosti, protože zjišťují svou identitu čarodějů (Mary a Tom) a kouzelníků (Jon, Lucy a Tim). Celý příběh končí zakončením školního roku.
"Tak to máme za sebou," řekla Mary a podívala se na vlak, který je přivezl ze školy. Lucy kývla. "Tohohle dne jsem se fakt nemohla dočkat... i když nebylo to zas tak špatný. Zvlášť to, jak Tom podrazil na závodech Willovi nohy, když ho chtěl jít prásknout!" Jony rezignovaně zavrtěla hlavou. Lucy se prostě nikdy nezmění. Harry radotně zaštěkal, jako by byl taky rád, že začínají prázdniny. Tom se ale zatvářil smutně. "To zas bude něco, od dalšího roku mě čeká povinný klavír..." Tim do něj přátelsky žďuchl. "Teď kašli na povinný klavír, teď jsou prázdniny!"
Jon se usmála. "Jo. Prázdniny." Podívali se na sebe, ale ani jeden neřekl to, co si mysleli všichni. Vykonali slušný kus práce a teď je čeká zasloužený klid a pohoda. A kouzla, která jim nebude nikdo zakazovat.
Neřekli, ani jeden, slovo na rozloučenou. Prostě se v jeden moment shodli, beze slov se otočili a rozešli se každý jiným směrem s pocitem dobře vykonané práce.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář