Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obdivuhodná schopnost neboli neodpustitelný zlozvyk

11. 9. 2008

 Temperament, vlastnost obdivovaná, záviděníhodná a tedy i záviděná. Proč? Temperamentní lidé jsou šťastnější, průbojnější, ambiciózní, cílevědomí a vůbec, temperament je přece skvělý… Ano, i takto někteří lidé uvažují. Vidí však pouze jednu stránku věci.

 Co je to vlastně onen temperament? Je to vrozená schopnost prožívat každičký moment s intenzitou, o které se ostatním ani nesnilo. Ruku v ruce jdou s temperamentem extroverze, impulzivnost a často i výbušnost, tvrdohlavost nebo arogance.

 Rozdíl temperamentních lidí oproti jejich tišším protějškům můžeme vidět i slyšet po prvním setkání s takovou dvojicí. Itálie je zemí právě temperamentních lidí, a pokud se tam projdete po ulici, slyšíte hlasy, jak se hádají, pokřikují na sebe, smějí se… zkrátka pořvávají nehledě na soukromí ostatních. Ne nadarmo vzniklo pořekadlo o „domácí Itálii“.

 Ale proč je tato vlastnost tak oblíbená a skoro až uctívaná? Pravděpodobně za to může ona intenzita prožitků. Kdo by přece nechtěl umět zažít opájející pocit štěstí i z těch nejmenších věcí? Kdo by nechtěl prožít krásné okamžiky opravdu hluboce? Ano, kdo by nechtěl, ale temperament se nespecializuje výhradně na krásné okamžiky a šťastné chvíle. Smutek, zklamání, zradu, neúspěch – to vše zažívají temperamentní lidé stejně intenzivně. Bývají proto náladoví. Jednu chvíli se smějí a jsou šťastni, v druhou by si vyplakali oči nebo ve vzteku vyrvali vlasy…

 Další vlastnosti připisované této vloze jsou veskrze kladné, nicméně na záporných také příroda nešetřila. Společně s impulzivností a intuicí se nese také tvrdohlavost a výbušnost, se sebedůvěrou arogance, s organizačním talentem a přirozenou autoritou panovačnost, s cílevědomostí neohleduplnost, s extroverzí vlezlost a tak dále.

 Temperament setkává se často s nepochopením. Lidé, kteří tuto vlastnost pouze marně obdivují, sráží potom její šťastné nositele, vmetají jim jejich chyby do očí a nechápou. Zatvrzují se vůči dobré náladě a štěstí tryskajícímu z jejich protějšků, vyčítají pak výbuchy vzteku, zazlívají smutek. Copak je něco takového záviděníhodného? Každý jsme nějaký a temperamentní lidé se svými obdivuhodnými osobnostmi mají ambice někam to dotáhnout, ale v žádném případě nemůžeme hovořit o nějakých zjevných výhodách.

 Za to, jací jsme, nemůžeme, tak si to nevyčítejme ani nezáviďme. Příroda nám nadělila od každého trochu a my to musíme přijmout, ať chceme, nebo ne. Tak až potkáte temperamentního člověka, odpusťte mu jeho špatné stránky a hleďte na ty dobré. Odmění se vám velkorysostí, temperamentním lidem vlastní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Úpis? Nojo, to asi ne:-D

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 16. 9. 2008 18:45)

Jo, díky za diplomy:-)
Ale ne, já myslela jako vyhrály opravdu. A pocit jsem z toho dobrý neměla v podstatě nikdy. No ale to už je teď jedno, nechci se znovu naštvat.

diplom

(Arya777, 14. 9. 2008 17:09)

Kvetha!máš u mně diplom za 2.bleskovku tak si ho vyzvedni:)

Předpis!

(Pal Dragonees, 13. 9. 2008 20:28)

Máš u mě diplom :o)

Odpis

(Proxim, 12. 9. 2008 15:06)

Vyhráli jsme, i kdyby ne;-) Tam snad ke konci ani nešlo o fakta, jako o ten pocit.

Výpis!

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 12. 9. 2008 14:08)

Ano, lidé, kteří cholerika nepoznali, tak jejich první setkání s ním může vyvolat opravdu veliký šok!
Ano, při první hádce se mnou se začnou divit:-) To už jsme tu jednou měli a dovoluji si tvrdit, že naše strana vyšla vítězně!

Zápis!!

(Proxim, 12. 9. 2008 7:09)

Nesetkala? To udělá přesně ten, kdo nikdy v životě temperamentního člověka pořádně nepotkal, 'cholerik' u povahového typu bere jako prázdné slovo a ak se seznámí s tebou. A nestíhá se při první hádce divit...

Podpis!

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 11. 9. 2008 20:11)

Jo, já vím, že ty ne, ale myslím, že to dělá dost lidí. Já přímo jsem se s tím ještě nekonfrontovala, ale určitě se to děje často.
No, tak couvej!

Nadpis

(Proxim, 11. 9. 2008 16:12)

Já ti tvůj temperament rozhodně nezazlívám. I když před happy náladou občas couvám pěkně daleko.