Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč stále...

21. 6. 2008
    Asi jste si všimli, že poslední dobou přibývá až neuvěřitelné množství poezie. Ano, je to tak, nepopírám to. Ale ptáte se, proč nejsou nové povídky? Proč pořád jenom básničky sem tam proložené nějakým tím fejetonem?
    Důvod je prostý - čas a inspirace. Básně můžu psát o čemkoli, stačí se podívat z okna, přečíst jednu dvě věty jakékoli knihy nebo jen trochu zavzpomínat a téma je na světě. Nemusím uvažovat, jestli je to dobré téma, to popírá už samotný můj styl psaní, který spočívá v tom, že nikdy nevím, jak báseň bude pokračovat, takže skončí úplně jinak, dostane se mi tam spousta věcí, které tam vůbec nechci no a pak už tomu jen dám název a báseň je za pět, deset minut na světě.
    A to je další důvod. Průměrný čas psaní básně je kolem 10 minut, zatímco povídky trvají alespoň třikrát déle. Ne, neliší se styl psaní, ale počet slov, která je nutno do příběhu dát, aby ho čtenář byl alespoň částečně schopen rozluštit. A to je problém. Další překážkou je, že nad tématem povídky se zamyslet musím, pokud nechci, aby vznikla další řadovka z mých typických fantasy povídek (viz Stínové slzy, Přízrak, Pod stříbrem měsíce apod.). Ano, myšlení - to mi dělá problém.
    Fejetony jsou časově úspornější, kratší, můžou obsahovat úplné kraviny a dost často mohou kritizovat, což mi jde, řekla bych, docela dobře. Proto jsem se poslední dobou dala do psaní tohoto kratšího slohového útvaru a nepíšu povídky.
    Nebojte se, nezavrhla jsem tento literární žánr, určitě brzo zase nějakou povídku napíšu, protože vím, že je to nejoblíbenější útvar na Fantasmagorii vůbec - podle anket, kdo nehlasoval, tak ať honem maže! - a nechtěla bych vás otrávit pořád jen tou nudnou a stereotypní poezií...
    Taky chystám jedno překvapení, byl by to docela dlouhodobý projekt, tak se možná těšte, ale ještě nevím, jestli se mi ho podaří realizovat. Zabrousil by trochu do dnešní situace a psychologie... no, můžete se těšit.
    Tak se těšte na novou povídku, která snad přijde brzo - když tak to vždycky můžu svést na múzu, ne? - , zdravím vás z pozice admina těchto stránek a přeji všem krásné prázdniny!
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tak uvidíme, snad se to povede:-)

(Elfairy/Viki/no prostě autor, 24. 6. 2008 13:40)

Děkuju:-) No já moc téma, o kterém píšu ani neovlivňuju, záleží hlavně na pocitech a náladě:-)
Povídku už jednu mám, ale nevím, jestli ji spíš nesmazat, už z těch básní docela šílím, je to v tom docela vidět:-D

Tesim sa na ten dlhodoby projekt :)

(Nymonyrya, 23. 6. 2008 17:30)

Ale poeziu pises krasnu, to treba uznat, je fajn, ked sa ti ju dari pisat o comkolvek, ja ju neviem pisat vobec.
Tak sa teda tesim na novu poviedku.

Jo...

(Viki/Elfairy/no prostě autor, 23. 6. 2008 9:59)

Nojo, mně už naštěstí nikdo takovéhle řetězáky neposílá, maximálně tak pro zasmání na mejla. Ale u mě to vždycky skoro končí.
I když setkala jsem se s jedním a ten byl skvělej, tak to byla fakt výjimka...

hojda

(cikkyy (www.cikkyy.blog.cz), 22. 6. 2008 19:28)

Mno hele je fakt, ze ty retezovky vzdycky nedavaj smysl:D:D ale tohle je vazne kravina:)) Mnoo uplne me to leze na nervy, kdyz mi to nekdo posila, ale tak na blogu co vid, jejich vec, ale na icq je dycky vsechny servu:D:D:D:D